Podstawą poprawnego zaprojektowania kuchni…

Podstawą poprawnego zaprojektowania kuchni jest szczegółowe pobranie miar i ergonomia. Pamiętajmy, aby pomiarach nie zapomnieć o grzejniku, oknie czy gniazdkach elektrycznych. Idealna odległość pomiędzy ciągami w kuchni powinna wynieść minimum 120 cm. Ważnym jest też, aby conajmniej jeden blat w kuchni miał długość 120 cm. Musimy pamiętać, aby lodówki nie montować w pobliżu piekarnika. Piekarnia zaś nie powinniśmy montować koło zlewu, bo to miejsce warto zatrzymać dla zmywarki. W pobliżu lodówki dobrze jest zagospodarować kawałek blatu, na którym będziemy trzymać np. torbę z zakupami. Bardzo ważnym jest też aby pomyśleć o dodatkowym oświetleniu do pracy. W tej sytuacji dobrze sprawdza się podszafkowe, np. paski ledowe. Decydując się na konkretne modele np. możemy wziąć pod uwagę meble z kolekcji Cooke&Lewis które są modułowe i można z nich ułożyć bardzo dużo kompozycji – pamiętajmy, że najczęściej używane przedmioty muszą być pod ręką. Idealnie sprawdzą się tu szuflady z pełnym wysuwem – udźwigną ciężar nawet do 40 kg. Możemy w nich chować np. zastawę stołową lub garnki. Możemy przechowywać w dolnych lub narożnych szafkach również drobny sprzęt AGD. Podsumowując pamiętajmy, aby pomiarach nie zapomnieć o grzejniku, oknie czy gniazdkach elektrycznych. Idealna odległość pomiędzy ciągami w kuchni powinna wynieść minimum 120 cm.