Drewno w kuchni

Drewno jest najszlachetniejszym materiałem na meble. Za wyższą niż w przypadku płyt MDF cenę otrzymujemy też znacznie lepszą trwałość. Drewniane meble kuchenne przetrwają wiele lat, nie grożą nam problemy z odchodzącą powłoką czy odkształcaniem się półek i blatów.
Najszlachetniejsze i najtwardsze z wykorzystywanych powszechnie w kuchni gatunków jest drewno dębowe, a także bukowe, olchowe i brzozowe. Odpowiednio wykończona sosna również będzie odporna na uszkodzenia. Każde zbite i twarde drewno o gęstych włókach będzie dostatecznie odporne na uszkodzenia.
Aby jednak wyglądało równie wspaniale przez lata, nie wolno zapominać o jego konserwacji i pielęgnacji. W przypadku mebli do salonu czy sypialni, lakierowanie to bardzo dobra metoda wykończenia. Jednak w warunkach kuchennych lakier może się przecierać i odchodzić pod wpływem wysokich temperatur, zwłaszcza w przypadku blatu. Lepiej więc, by wykonany był z drewna zaimpregnowanego olejem, co nada mu wytrzymałość, odporność na wilgoć i bezpieczeństwo w kontakcie z jedzeniem. Taki blat najlepiej czyścić szmatką z ciepłą wodą i odrobiną płynu do naczyń lub specjalnym środkiem. Ślady po gorących naczyniach można łatwo usunąć wodą z solą, a bledsze niż reszta zacieki po wylanym alkoholu i wodzie usuniemy i zabezpieczymy na nowo wcierając w nie olej lniany. Lakierowane szafki i podłogi wyczyścić możemy środkiem do nich przeznaczonym, a drewniane deski i akcesoria wato też zaolejować i czyścić wodą z płynem do naczyń lub cytryną.